Wegwerpplastic is een groot probleem op en rondom Bali. Twee tieners hebben ‘Bye Bye Plastic Bags’ opgericht. Samen met hun team lobbyen ze bij het eilandbestuur voor een totale ban op plastic zakjes. En niet zonder effect.

In juli 2015 kondigde het bestuur van de provincie Bali aan dat zij zich zullen inzetten om Bali wegwerpplastic-vrij te maken vóór het einde van 2018. Maar zo makkelijk gaat het niet. In september 2017 meldde de Indonesische regering dat Bali niet de autoriteit heeft om geld te vragen voor plastic. Het provinciale bestuur van Bali kijkt nu of de regels aangepast kunnen worden. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag, maar BBPB zit er bovenop.

En dat is niet het enige dat ze doen. In februari 2017 werkte BBPB samen met een aantal andere Balinese organisaties om het strand op te schonen. Zo’n 12.000 mensen hielpen. Samen ruimden ze 40.000 kilo afval op. Ook publiceerden de meiden een informatieboekje over de gevolgen van wegwerpplastic voor de planeet. Dit boekje is als lesmateriaal toegevoegd op Balinese scholen (én gratis te downloaden). Plus, BBPB stimuleert jongeren wereldwijd om hun eigen ‘BBPB’-team te starten. Als dit de leiders van de toekomst zijn, dan is er nog hoop.