Al maanden is er een tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Voor vrouwen die rekenen op de pil, kan het leven een vervelende wending krijgen als ze het zonder moeten doen. En dat begrijpt iedere vrouw. Zo leidt het tekort tot een mooie beweging: #vrouwenhelpenvrouwen.

Op veel plekken is de pil niet meer verkrijgbaar. Apotheken die de pil nog wel hebben, geven niet meer dan twee strips (=twee maanden) over de toonbank, in plaats van de gebruikelijke zes. Vrouwen die gestopt zijn met de pil en nog strips over hebben, laten via sociale media van zich horen met de hashtag #vrouwenhelpenvrouwen. Ze geven hun extra strips door aan andere vrouwen die wel de gevolgen merken van het tekort. Hoe deze beweging begon? Met een tweet van de Groningse Chantal, die na haar oproep zo’n 40 strips thuisgestuurd kreeg.

Anticonceptiepil speelt belangrijke rol
In Nederland slikken ongeveer 1,7 miljoen vrouwen de pil. Niet alleen kunnen ze dankzij de pil zelf bepalen of er een baby in hun lijf mag groeien, ook kunnen vrouwen zo hun menstruatie reguleren. Vaak gaat dit verder dan ‘wanneer wil ik mijn stopweek inplannen’. De pil vermindert voor veel vrouwen namelijk ook de krampen en andere pijnlijke klachten die tijdens de ongesteldheid opkomen. Kort gezegd: de pil geeft vrouwen de macht om hun reproductieorgaan niet in de weg te laten staan van hun dagelijks leven.

Klik op de afbeelding om te zien hoe de hashtag op Twitter wordt gebruikt.
twitter