Afrika was lang hét continent om wilde dieren te spotten. Maar dat begint te veranderen. Dierenliefhebbers gaan steeds vaker naar minder toeristische landen voor een safari, zoals Costa Rica en Antarctica.

1. Costa Rica: half miljoen diersoorten
Costa Rica was voor biologen al jaren een paradijs. Maar nu ook steeds meer voor toeristen. Costa Rica staat in de top-20 van landen met de grootste biodiversiteit. Er leven in het grotendeels vulkanische, maar enorm gevarieerde landschap 500.000 diersoorten. Van zoogdieren tot amfibieën en reptielen tot vogels en insecten. En de een is nog zeldzamer dan de ander. Je hebt echt geluk als je een kolibrie of een luidruchtige brulaap ziet. Gemakkelijker te vinden zijn de krokodillen in de jungle en de grote schildpadden die op het strand hun eieren ingraven.

2. Maleisië: apen spotten
Maleisië is de laatste jaren uitgegroeid tot dé hotspot voor apenliefhebbers.
In het Bako Nationaal Park is een speciale apenwandelroute van dertig kilometer uitgezet. De meest uiteenlopende apensoorten – van makaken tot neusapen – en vliegen je er letterlijk om de oren. En, nee, ze doen je niks. Uitgekeken? Vlieg dan even door naar Borneo voor een bezoek aan één van de vele orang-oetan-kolonies.

3. Galapagoseilanden: tamme beesten
Evolutie-wetenschapper Charles Darwin zag al in de negentiende eeuw dat er op deze eilandengroep, onderdeel van Ecuador, bijzondere avonturen zijn te beleven met wilde dieren. Behalve dat de hoeveelheid dieren er enorm groot is, maakt het feit dat de meeste dieren totaal niet bang zijn voor mensen een safari op deze eilanden extra bijzonder. De dieren staan namelijk aan het hoofd van de voedselketen en voelen zich dus nooit bedreigd door roofdieren. We hebben het dan over reuzenschildpadden, albatrossen en pinguïns.

4. Everglades (VS): moeras vol dieren.
In het zuiden van Florida ligt het grootste subtropische moeras van de VS. Het is niet voor niets dat dit natuurgebied is uitgeroepen tot werelderfgoed. De hoeveelheid bedreigde en zeldzame diersoorten is er indrukwekkend. Neem de zeekoe en de panter. Of vogelsoorten als de lepelaar. In de Everglades kan je van ze genieten. Apart is ook dat hier als enige plek krokodillen en alligators vredig met elkaar samenleven.

5. Antarctica: paradijs voor zeedieren
Wie naar Antarctica gaat moet wel een beetje bestand zijn tegen slecht weer. Het is er vrijwel altijd koud (het kan er wel min 70 graden Celsius worden!), er staat meestal een stevige wind en het is er droog. Maar wie deze straffe elementen trotseert, wordt vorstelijk beloond met een overdaad aan prachtige zeedieren die op Antarctica komen broeden. Hoofdbewoner is de pinguïn. Antarctica telt maar liefst zeventien soorten van deze dieren, terwijl in de ijskoude zee voortdurend grote groepen zeehonden en walvissen te spotten zijn.