Plastic recyclen in de wijk

Hoe maak je gebruikt plastic waardevol? Een groene ondernemer in Rotterdam verzamelt plastic in de wijk en maakt er nieuwe producten van. Tegelijkertijd neemt hij de buurtbewoners mee in dit proces.

Sinds 1950 is de hoeveelheid plastic afval per persoon in Nederland verzesvoudigd. Wereldwijd verdwijnt het meeste plastic in de verbrandingsovens en wordt niet opnieuw gebruikt. ‘Dat is heel erg zonde. We kunnen er iets moois mee’, vertelt Frans Taminiau. Hij is de oprichter van Community Plastics. Met zijn bakfiets haalt hij plastic op in de wijk om het te recyclen.

Het project loopt in de Rotterdamse Agniesebuurt. In de werkplaats wordt het plastic gesorteerd, gewassen, geshredderd en omgesmolten. Daarvan worden weer nieuwe producten gemaakt. Van vogelhuisjes tot een hinkelbaan en van knikkertegels tot lampen. ‘Deze producten gaan terug de wijk in. Op een schoolplein in de buurt bouwen we een hinkelbaan van plastic tegels van het materiaal dat de kinderen zelf hebben opgehaald’, vertelt Frans. ‘De Agniesebuurt wordt schoner en de sociale cohesie verbetert. Mensen zien ook dat hun afval waarde heeft. ‘

‘We krijgen veel positieve reacties uit de wijk. De buurtbewoners zijn ook centrale schakel. Zij zijn de leverancier van de grondstof en de gebruiker van het eindproduct. We bouwen aan een schonere wereld, maar we bouwen ook aan de wijk’, zegt Frans. Het uiteindelijke doel van Community Plastics is uit te breiden naar andere wijken in Rotterdam.