Steeds meer festivals en uitgaansgelegenheden hanteren een duurzaamheidsbeleid. Dat plastic rietjes enorm milieubelastend zijn, weten we nu wel. Maar wat speelt er nog meer? Ontdek zeven initiatieven of ideeën die feesten groener – en zo nóg leuker – maken.

1. Duurzame energiemolen

Speciaal voor festivals wereldwijd werkt een team van TU Eindhoven aan een uitvinding om overal hernieuwbare energie op te wekken. Het gaat om een 21-meter hoge inklapbare windmolen die bedekt is met zonnepanelen. Wauw! Komende zomer staat het prototype op het Belgische festival Pukkelpop.

2. Samenwerken met de lokale regering

Berlijn, het Mekka voor de feestbeesten, heeft 1 miljoen euro vrijgemaakt om het nachtleven te verduurzamen. Een ‘groen team’ adviseert clubs hoe zij milieuvriendelijke lampen, sanitair en airco’s en verwarmingen kunnen inzetten. Ook geeft dit team tips over het scheiden en verwerken van afval.

De duurzame dansvloer is tot en met 23 juni 2019 ook te bewonderen bij de tentoonstelling Party People in Museum Rotterdam.

3. Dansmoves omzetten in energie

Het Nederlandse bedrijf Sustainable Dance Floor produceert dansvloeren die energie opwekken. De kinetische energie van iedere beweging wordt omgezet in elektriciteit. Daarvan kunnen de LED-lampen in de tegels gevoed worden.

4. De scene inspireren

Organisatoren die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, delen hun kennis en ervaring tijdens het Amsterdam Dance Event. Zo werd tijdens het ADE Green-programma van 2018 onder meer besproken hoe zowel het gebruik van plastic bekertjes en waterflesjes als de hoge CO2-uitstoot van transport teruggedrongen kunnen worden.

5. Verantwoordelijkheid bij de bezoeker leggen

Door bijvoorbeeld meerdere vuilnisbakken te plaatsen, stimuleer je feestgangers om hun afval te scheiden. Bij een zogenaamde burn gaat het een stuk verder. Bezoekers beloven van te voren respectvol om te gaan met zowel de omgeving als met elkaar. Deelnemers nemen al hun afval zelf mee naar huis, van een kapotte tent tot een sigarettenpeuk. Iedereen draagt altijd een eigen beker bij zich. Glitter is op dit soort evenementen uit den boze. Het is MOOP (matter out of place) dat enorm lastig op te ruimen is.

Wat kan de danser doen?
– steun vegan food trucks
– vraag om een glas
– laat geen ballonnen los
– koop geen confetti
– koop je party outfit tweedehands
– ga met de fiets, ov of deel de auto

6. Van urine tot kunstmest

Fosfaat komt weinig voor in de natuur, maar zit wel in onze urine. Én het is een belangrijk bestanddeel in kunstmest. Het FosVaatje in Amsterdam maakt struviet van rioolwater. Struviet is een zeer vruchtbare soort mest. Ook tijdens evenementen vangen ze met een speciale tank urine op. Dit deden ze bijvoorbeeld op Koningsdag en tijdens het Valhalla-festival.

7. Experts inschakelen

Vooral op festivals in natuurgebieden is het belangrijk dat de omgeving in acht wordt genomen. Organisatoren hebben vaak niet de kennis in huis om te berekenen wat voor effect hun feest heeft op de omgeving, maar ze hebben wel de verantwoordelijkheid om dat van te voren uit te zoeken. Zo huurt Psy-fi Festival een ecoloog in om de natuur te onderzoeken en een besluit te maken welke delen beschermd moeten worden. Zelfs het lichtplan wordt aangepast op de routes die vleermuizen vliegen. Mooi! 

Zijn we een bijzonder groen idee of initiatief vergeten? Laat het ons weten!