vrijdag, september 18, 2020
Home LIFESTYLE & LEISURE Een wereldreis op budget: hoe doe je dat?

Een wereldreis op budget: hoe doe je dat?

Lang reizen met een beperkt budget – het kan! Als je wordt voorzien in je basisbehoeften, dan hoef je alleen nog je vervoer te betalen. Maar hoe regel je dit?

Het antwoord is simpel: vrijwilligerswerk. De onderstaande drie databases geven je de mogelijkheid om wereldwijd werk te zoeken dat bij je past en in contact te komen met de ‘werkgever’. In ruil voor 25 uur werken krijg je onderdak en vaak ook eten. Over het algemeen werk je vijf uur, vijf dagen per week. Tijdens de andere dagdelen en in het weekend kun je het gebied waar je verblijft verkennen.

1. WorkAway.info

Kosten: voor 34 euro kun je een jaar lang gebruik maken van de database. Voor een koppel of twee vrienden is dit bedrag 44 euro. Je kunt dan zoveel mogelijk mensen benaderen als je wilt.

Je kunt kiezen uit meer dan 35.750 werkgevers. Het banenaanbod is breed: achter de balie bij een hotel, voor de klas als Engels docent, in de bediening bij een kattencafé of sociale media accounts beheren, er komt van alles voorbij.

De website is zeer gebruiksvriendelijk. Zonder abonnement kun je in de ‘host list‘ kijken of er iets voor je tussen zit. Je kunt filteren op locaties, soorten werk en beoordeling van de werkgever. Het enige wat dan nog niet kan, is de werkgevers benaderen dat je voor hen wilt werken. Daarvoor moet je wel betalen. De persoonlijke profielen van zowel werkgevers als vrijwilligers zijn zeer uitgebreid. Dit is fijn voor beide partijen.

2. WWOOF.net

Kosten: de kosten verschillen per land, per jaar. Bijvoorbeeld: Mexico is $20, Bulgarije is €5,00 en Nieuw-Zeeland is $40.

WWOOF staat voor WorldWide Opportunities on Organic Farms. Het is speciaal voor en door mensen die in de agrarische sector werken. De perfecte database voor vrijwilligers die specifiek op zoek zijn naar een ervaring op het platteland. Het dagelijkse boerenleven meemaken, leren over biologisch verbouwen, lekker tuinieren: je bent op het goede adres.

Het nadeel aan WWOOF is dat ieder land een eigen site en eigen abonnement heeft. Het is ideaal als je naar één land gaat, want er staat vaak veel extra informatie over werken in dat specifieke land (bijvoorbeeld over het visum en culturele normen en waarden). Mocht je meerdere landen willen aandoen, dan is het al snel voordeliger om voor het workaway.info-abonnement te gaan. Ook in die database vind je duizenden banen in de landbouw.

3. HelpX.net

Kosten: 20 euro voor 2 jaar. Je krijgt dan toegang tot de database en contactinformatie van werkgevers.

Net als WorkAway biedt deze database allerlei soorten werk. Een groot verschil is dat HelpX de mogelijkheid biedt om een reisbuddy te vinden. Handig! Je verdiepen in de werkgevers gaat wat lastiger op HelpX. Om beoordelingen te lezen, foto’s te zien en een bericht te sturen, moet je een premium-account aanschaffen. Je kiest dan voor één netwerk, of land, eigenlijk. Wil je binnen een ander land zoeken, dan moet je je instellingen aanpassen.

Dat was het dan, het geheim van veel langetermijnreizigers: vrijwilligerswerk. Het is niet alleen budgetvriendelijk, maar je wordt ook compleet ondergedompeld in de cultuur van je werkgever. Plus, dit is de ideale manier om een nieuwe taal of vaardigheid te leren. Wat houdt je nog tegen?