Survivallen in de lucht

Boulderen, klimmen en klauteren. De klimsport is enorm populair geworden in Nederland. Van jong tot oud. Kinderfeestjes gaan naar een survivalpark en een hoop jongeren zoeken de boulderhallen op. Vanaf 2020 is klimmen zelfs een olympische sport.

Boulderen

Ruim tien jaar geleden werd de eerste boulderhal gebouwd in Nederland. Nu is de sport booming en zijn er tientallen hallen geopend. Boulderen is een klimsport waarbij je zonder zekering een wand van zo’n 5 meter beklimt. Vooral onder twintigers is de klimsport populair. Nederland heeft nu zelfs de grootste hallendichtheid ter wereld. Waarschijnlijk omdat we hier nergens rotsen hebben.

De verwachting is dat de hype nog wel even blijft. Zeker wanneer de sport in 2020 op de Olympische Spelen te zien is. Er zijn drie onderdelen: lead, speed en boulderen. Bij lead gaat het erom wie het hoogst kan klimmen, bij speed wie het snelst is en bij boulderen wie de minste pogingen nodig heeft.

Klimhallen

Kinderen komen meestal via survivallen in aanraking met de klimsport. Op de Dorpslaan in Rotterdam Charlois is het grootste klimpark van Europa geopend: Adventure City. Het enige overdekte park van het land. ‘We hebben 2.000 vierkante meters binnen en binnenkort opent het buitengedeelte van 5.000 vierkante meters’, vertelt oprichter Dion Stuijt. Je kunt er klimmen, tokkelen, boulderen en free-fallen. Is het veilig? ‘Vanaf het moment dat je begint, ben je gezekerd. Er kan niks gebeuren.’