Een smart city wordt gedreven door data. Door onderzoek te doen in de stad wordt bepaald wat het probleem is en waar er juist kansen liggen. Een paar voorbeelden.

Data delen in Amsterdam
Het Amsterdamse project ‘City Data‘ verkrijgt data van haar inwoners en maakt dit openbaar. Zo kan iedereen helpen. Op zoek naar een kunstwerken in de openbare ruimte? Of naar kastanjebomen? Wil je weten waar je deze zomer lekker kan zitten? De data is er in ieder geval! Amsterdam Smart City (ASC) heeft tientallen projecten lopen om iedere dag een iets slimmere stad te worden.

Groene daken in Rotterdam
In Rotterdam is zo’n 235.000 vierkante meter dak bedekt met aarde en planten. Een groen dak is handig en duurzaam: de planten beschermen het dak, absorberen de warmte van de zon, vangen regenwater op én het is goed voor de natuur in de stad. Goed nieuws! Rotterdammers die ook willen profiteren van een groen dak, kunnen subsidie krijgen van de gemeente. Tip: kies voor een moestuin!

Slimme verlichting in Scheveningen
In 2019 moeten de eerste slimme lichtpalen met sensoren operationeel zijn in Scheveningen. Deze palen hebben WIFI, oplaadpunten voor elektrische auto’s en signaleren vrije parkeerplekken. Bovendien kunnen ze vanaf een afstand beheerd worden. Het allermooiste: de lichtpalen zullen data verzamelen en zo in de toekomst Scheveningen nóg slimmer maken. Ze meten bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte.