Robots op de werkvloer

Iedereen weet het: robots zijn in opmars. Ze worden slimmer, goedkoper en betrouwbaarder. Robots zorgen ook voor angst: bestaat mijn baan straks nog wel? HUBOT, een initiatief van Next Nature Network, Start Foundation en gemeente Eindhoven, laat zien dat robotisering ook banen oplevert: ‘Er ontstaan nieuwe beroepen.’

HUBOT heeft alvast verschillende toekomstige banen bedacht: van luchtverkeersbeveiliger tot data-ober. Het doel is om iedereen, van laag tot hoogopgeleid, en van jong tot oud, inclusief degenen met een afstand tot de huidige arbeidsmarkt, op weg te helpen. Niet tegen de robot, maar met de robot.

Bron: www.nextnature.net

Als luchtverkeersbeveiliger vlieg je met een roofvogeldrone rond het vliegveld om alle vogels uit de buurt te houden. Dit om te voorkomen dat vogels in de motoren van vliegtuigen vliegen. Je bestuurt de drone vanaf een afstandje met een controller. Misschien kun je in de toekomst wel meerdere drones besturen vanuit een controlekamer.

Als data-ober werk je in een datingrestaurant. Gasten worden op basis van hun ‘likes’ op hun social media-accounts gematched. De chef stelt op basis daarvan ook een passend diner samen. Als data-ober heb je via een ‘augmented lens’ toegang tot alle data van je restaurantbezoekers. Je weet meer over de gasten dan zij over zichzelf. Je ziet bijvoorbeeld dat mevrouw juist is teruggekomen uit Indonesië en biedt een Bintang-biertje aan.

Op www.Hubot.org zijn nog veel meer banen van de toekomst te vinden. Je kunt daar ook een jobtest doen om te ontdekken welk futuristisch beroep het beste bij jou past. ‘We laten zien dat robotisering niet alleen maar banen wegneemt, maar ook kansen creëert en geheel nieuwe beroepen mogelijk maakt’, meldt HUBOT.